Right to repair

2004. godine u Hrvatskoj je došlo do velike zakonske promijene na polju popravaka automobila i do „Komisijske regulative 1400/2002 datirane 31.07.2002. primjenom članka 81.3 sporazuma kategorija vertikalnih dogovora te pregovora u skladu sa sektorom motornih vozila."- ukratko zvane „Skupno izuzeće"

Što to znači za prosječnog vozača?

Vozač čiji je automobil pod garancijom više ne mora ići kod ovlaštenog servisera za rutinsko održavanje ili servis.

Mogu, bez gubitka garancije, servisirati svoj automobil u bilo kojem servisu, koji je uvježban te koristi originalne dijelove ili jednako kvalitetne zamjenske dijelove. Prednost je značajno niža cijena popravka nego kod ovlaštenog servisera.

Skupno izuzeće je na snazi od 01.11.2004.
Daje mogućnost izvođenja nezavisnog servisa, održavanja i popravaka u jamstvenom roku bez gubitka jamstva držeći se procedura i opsega posla propisanog od strane proizvođača te da automobil koristi jednako kvalitetne zamjenske dijelove
Mogućnost pristupa tehničkim informacijama, radioničkim priručnicima čak i novim automobilima
Mogućnost pristupa originalnim zamjenskim dijelovima, originalnoj dijagnostici, treniranju i ne-diskriminirajući, pravovremeni i uporabljiv način na istoj razini kvalitete kao i u ovlaštenom servisu
Mogućnost kupnje originalnih te kvalitativno jednakih zamjenskih dijelova te dijagnostičkim informacijama od nezavisnih distributera zamijenskih dijelova

Europski automobilski sektor je 2002. primio Skupno izuzeće koje sprječava proizvođače automobila da grade nezdravu dominaciju. Situacija se u međuvremenu promijenila i Europska komisija je na to odgovorila tako što je prilagodila Skupno izuzeće. Nova pravila će isteći u 2023. godini.

Gubitak garancije

Najvažnija izmjena je stupila na snagu 1. lipnja 2010. godine te se odnosi na servisiranje vozila klijenata. Razlog za ovu promjenu je značajan rast cijene popravaka i održavanja u proteklim godinama, koji kako navodi komisija iznosi 40% troška održavanja vozila. Brussels je odlučio da klijent ima pravo odlučiti gdje će servisirati automobil.
Proizvođači i uvoznici više neće moći poništiti garanciju na bilo koji način, ukoliko je vlasnik automobila obavio popravak izvan ovlaštenog servisera. Pod novim pravilima, nakon 1. rujna 2009. godine proizvođači automobila moraju serviserima pružiti tehničke informacije o vozilima koja su stekla certifikat.
Novitet je i to da se mora pružiti mogućnost ugradnje zamjenskih dijelova alternativnih proizvođača.

Multibranding

Druga velika promjena međutim, će se dogoditi za tri godine, ugovori između proizvođača automobila i distributera. To je posebice multibranding, prodavanje vozila nekoliko različitih proizvođača u jednom autosalonu. Pod prvim pravilima komisije to se nije smjelo.To je dovelo do povećanja troška distribucije do 20% na trošak distributera i kupaca. Brussels je dozvolio distributerima da kvalitetnije upravljaju mrežom salona i njezinom veličinom.

Cijeli zakon možete pročitati na sljedećem linku.

Friday the 21st. By BlueHost Review and Affiliate Marketing.